Er zijn in resorts altijd diverse soorten massages en sauna’s die je kan bijwonen. Zo is de nieuwste trend in de saunabranche de rituelen. Dit zijn vaak oude saunarituelen die goed passen in een bezoekje aan de sauna. Hier vind je het complete overzicht van oude saunarituelen.

Finse stoomrituelen, klankschalen of etherische oliën. Dit soort termen komen steeds vaker voor bij wellnessresorts. Dit heeft alles te maken met de nieuwste trend: het aanbieden van oude saunarituelen. Deze zeer oude rituelen passen erg goed bij een dagje ontspannen en bijkomen. Daarom krijgen deze saunarituelen ook steeds meer bezoekers.

 

Het complete overzicht van oude saunarituelen

Je kan je afvragen als saunabezoeker welke rituelen er dan allemaal zijn. Bovendien weet niet iedereen direct waar al die saunarituelen voor staan en wat het dus inhoudt. Om meer duidelijkheid te creëren vind je hier een compleet overzicht van allerlei oude saunarituelen. Zo kan jij bij je volgende bezoek aan de sauna goed voorbereid een ritueel bijwonen.

 

oude saunarituelen

 

Romeinse bad rituelen – Caldarium, Tepidarium en Frigidarium

Caldarium, tepidarium en frigidarium hebben we vandaag de dag te danken aan de Romeinen. Deze oude bad rituelen vinden plaats in warme of vochtige ruimtes. De rituelen werken erg goed, omdat ze over het algemeen gebruik maken van etherische oliën. Die kunnen namelijk het effect van de rituelen versterken.

De warmte van deze rituelen is bijzonder. De temperatuur en de luchtvochtigheid bepalen hoe iemand de warmte ervaart. De caldarium, tepidarium en frigidarium zijn in dit aspect opmerkelijk: het zijn geen droge ruimtes, maar badvormen met een hogere luchtvochtigheid en lagere temperaturen.

Onderling zijn er wel verschillen in deze saunarituelen. De caldarium is bijvoorbeeld het heetste vertrek van de spa. Dit ritueel wordt gegeven in een warmtekamer, een ruimte met een heel heet bad. De tepidarium is daarentegen een lauwwarm bad met verschillende dompelbaden en de frigidarium is een koelwater bad.

 

oude saunarituelen
Romeinse Caldarium

 

Fins ritueel – Löyly

Naast de Romeinen, zijn de Finnen ook gek op de sauna. Het zal je dan ook niet verbazen dat zij hun eigen ritueel hebben: Löyly. De Finnen ontdekten dat de temperatuur van een sauna stijgt als je water op hete stenen giet. De vochtige lucht die ontstaat door het temperatuurverschil wordt verspreidt over de hele ruimte. Daardoor stijgt vervolgens de gevoelstemperatuur merkbaar.

Het Finse ritueel is kort gezegd het opgieten van water. De naam, Löyly, is een Finse verwijzing naar ‘de goede geest van de sauna’. Er bestaat ook een Duitse naam voor dit ritueel: Aufguss. Tegenwoordig vind je in veel sauna’s dit ritueel. Vaak wordt er zelfs dan nog essentiële olie vermengt met het water. Zo kan er namelijk een ontspannende, harmoniserende geur ontstaan die het relaxen bevorderd.

Dit saunaritueel wordt in resorts altijd gegeven door goed opgeleide medewerkers. Een goed uitgevoerde Löyly kan ervoor zorgen dat jij jouw spieren ontspant, jouw bloedcirculatie wordt gestimuleerd en jouw huid wordt gereinigd. Er zijn zelfs mensen die beweren dat ze er beter door slapen. Dus probeer de volgende keer dat jij de sauna bezoekt dit Finse ritueel een kans en wie weet keer je herboren terug.

 

oude saunarituelen
Löyly of Aufguss

 

Detox rituelen – het drinken van thee

Naast bad rituelen of specifieke sauna rituelen zijn er tegenwoordig ook veel detox rituelen in wellnessresorts. Een bekend voorbeeld daarvan zijn de razend populaire theerituelen. Gedurende een thee ritueel word je meegevoerd om op een ontspannende manier in verbinding te komen met jouw emoties en gedachten.

Het ritueel begint door je ogen dicht te doen. Vervolgens krijg je thee aangereikt. Die thee is erg bijzonder. Het is gemaakt van wereldklasse ingrediënten. Dat is ook logisch, aangezien de thee het ritueel maakt of breekt. Is de thee slecht, dan zal het ritueel niet soepel verlopen. Door de thee kom je in contact met emoties die vrijkomen en daardoor kan je gemakkelijk in een soort trance komen.

Een detox ritueel, of thee ritueel, is een stilte ritueel. Het bestaat voornamelijk uit meditatie die een diepere kern raakt. Het is vergelijkbaar met mindfulness training. De meditatie in combinatie met goede thee kan zelfs een reinigende kracht hebben doordat jij jezelf zogezegd van oude emoties ontdoet en daardoor reinigt.

 

oude saunarituelen
Detox Thee Ritueel

 

Innerlijk Tibetaans ritueel – klankschalen

Naast thee, opgietingen en bijzondere ruimtes zijn er nog andere opmerkelijke saunarituelen. Zo is er een innerlijk ritueel dat gebruik maakt van klankschalen. Klankschalen komen uit Tibetaanse gebieden. Ze worden daar gebruikt voor meerdere dingen. Zo eten ze ermee, gebruiken ze het als offerschalen en als geluidsbronnen die de ontspanning ondersteunen. Dat laatste is nu ook bij te wonen in de spa.

Iedere klankschaal is anders. Er wordt geluid mee gemaakt door erop te slaan met een of andere stok. Een subtielere manier is om een stok langzaam maar zeker om de rand heen te draaien waardoor er een bijzonder effect ontstaat. De manier waarop er geluid wordt gemaakt, is erg belangrijk bij dit ritueel. Een klankschaal ritueel werkt namelijk volgens natuurkundige principes.

Het menselijk lichaam bestaat voornamelijk uit water en zoals je wellicht weet geleidt water erg goed. De trilling van een klankschaal kan, door het water in ons lichaam, tot diep in ons doordringen. Zo diep, dat de trillingen onze cellen in beweging kunnen zetten. Hierdoor kan jouw lichaam zich ontspannen en beter in balans komen. Om deze reden wordt het ritueel met klankschalen ook wel een ‘innerlijk ritueel’ genoemd.

 

oude saunarituelen
Tibetaanse Klankschalen

 

Oosterse ritueel – Rasul of Rhassoul

Een ander voorbeeld van oosterse, oude saunarituelen is Rasul of Rhassoul. Dit ritueel is duizenden jaren oud. Bij Rasul of Rhassoul wordt er altijd gebruik gemaakt van essentiële oliën gecombineerd met modder of klei. De reden voor de klei of modder is simpel: de derrie bevat veel minderalen en heeft tevens een reinigende werking. Win-win dus!

Tijdens dit ritueel wordt de modder of klei gewreven in de huid. Tijdens het wrijven wordt de huid ontdaan van alle vuiligheid en dode huidcellen. Het werkt als het ware als een soort peeling. Bovendien stimuleert deze manier van reinigen de doorbloeding van de huid. Nog een reden om het een keer te proberen!

Nadat je hele lichaam is ingesmeerd met de modder, is het tijd om naar een warmte of stoomruimte te gaan. Dankzij de warmte of de stoom kan jouw huid de mineralen uit de modder beter opnemen. Dit heeft als gevolg dat je huid weer heerlijk schoon en zijdezacht aan zal voelen aan het einde van je bezoek. Het enige nadeel – volgens sommige saunabezoekers – is dat dit oosterse ritueel van Rasul een aantal uur in beslag neemt.

 

oude saunarituelen
Rasul of Rhassoul