Een sauna delen met iemand staat in Finland voor verbintenis, discussies over echte problemen en ontspannen. Sauna is een groot onderdeel van de Finse cultuur: het is een manier van leven in Finland. Om meer te weten over de oorsprong van sauna, hebben wij 10 Finse saunarituelen op een rijtje gezet.

In Finland zijn er genoeg sauna’s om alle 5,4 miljoen inwoners tegelijkertijd te laten ontspannen. Sauna’s vind je namelijk overal in dit land: appartementen, zomerhuisjes en openbare zwembaden. Je kan het zo gek niet bedenken of er is een sauna te vinden. Het zal je dan ook niet verbazen dat er een hoop Finse saunarituelen zijn.

Het bezoeken van de sauna is een manier van leven voor de Finnen. Om meer te weten te komen over de oorsprong van sauna, hoef je niet verder te kijken dan Finland. Daarom hebben wij 10 Finse saunarituelen opgezocht zodat ook jij meer te weten komt over sauna en alles wat erbij hoort.

 

Finse saunarituelen
Eetu Ahanen/Visit Helsinki

 

De oorsprong van sauna: 10 Finse saunarituelen

 

1. Sauna duur kan verschillen

Een bezoekje plegen aan de sauna kan van alles betekenen. Het kan bijvoorbeeld een korte 10 minuten sessie zijn, maar ook een sociaal evenement wat uren kan duren. In Finland is het gebruikelijk om op allerlei momenten van de dag eventjes snel de sauna in te duiken. Zeker als je zomerhuisje hebt met een sauna, zal er optimaal gebruik van worden gemaakt.

 

2. Het contrast tussen warm en koud

Finnen vinden het heerlijk om te genieten van de sauna in de winter. Niet alleen omdat ze lekker op kunnen warmen, maar vooral omdat het contrast tussen warm en koud zo heerlijk is. Van bevriezende temperaturen naar een stomend hete sauna.

Om die reden koelen we ook af na een bezoek aan de sauna. Het is stiekem niet alleen goed voor je bloedcirculatie, je krijgt er ook een ontzettende high van. Dat verschil in temperatuur, daar kan je niets mee vergelijken.

 

3. Openbare sauna’s

Tegenwoordig zijn veel sauna’s privé, besloten of open tot een beperkt aantal bezoekers. Vroeger was dat wel ander. Toen was een bezoek aan de sauna erg populair bij de gewone werker. Alle arbeiders verzamelden en gingen naar de buurtsauna om even goed bij te komen.

Finnen zijn altijd erg van hun personal space, maar een bezoekje aan de sauna is daarop de uitzondering. Wildvreemden komen naakt bij elkaar zitten en praten over alles wat er toe doet. Waarom? Omdat iedereen gelijk is in de sauna, aldus de Finnen.

 

4. Van geboorte tot dood – alles kan gebeuren

Tot op heden werden sauna’s niet alleen gebruikt om even te ontspannen en sociaal activiteiten te ondernemen. Voorheen werd het ook gebruikt als een soort poort in en uit deze wereld. Zo zijn er diverse vrouwen bevallen in de sauna in Finland.

Daarnaast kwam het ook voor dat bij het overlijden van een persoon, het lichaam voor het laatst gewassen werd in de sauna. Hieruit kan je wel concluderen dat de sauna een onmisbaar onderdeel is van de Finse cultuur.

 

5. Saunajälkeinen, oftewel “post-sauna”

In Finland is er een bekende uitdrukking: saunajälkeinen, oftewel “post-sauna”. Die uitdrukking is eigenlijk voornamelijk het perfecte excuus om te vermijden dat je nog iets moet doen na een bezoek aan de sauna. De uitdrukking wordt regelmatig gebruikt in Finland.

Het idee erachter is dat je na een bezoek aan de sauna fysiek en mentaal ‘schoon’ bent. Dat is iets zo heerlijks dat jij er natuurlijk ultiem van wilt genieten en zo lang mogelijk. In Finland begrijpen mensen dat en respecteren ze dat ook. Daarom hoef je na een uitgebreid bezoek aan de sauna vrijwel niets meer te doen.

 

Finse saunarituelen

 

6. Geen onzedelijke dingen in de sauna

Er zijn een groot aantal mensen die de sauna associëren met seks. De Finse sauna heeft helemaal niets mee te maken. Bovendien zal je geen punten scoren bij de Finnen. In Finland is de sauna een plek voor fysieke en mentale reiniging. De onbeschreven code is dat jij je net zo gaart gedragen als je zou in de kerk. Ga lekker zitten en ontspan. Doe geen onzedelijke dingen in de sauna.

 

7. Uitgenodigd worden is een eer

Er is één ding dat je zeker moet weten voordat je ooit naar Finland gaat: uitgenodigd worden om naar de sauna te gaan is een hele eer. Dat is een van de onbekendere Finse saunarituelen. Als je niet kan, moet je echt een goede reden hebben. Een bezoek aan de sauna is in Finland een verbindingsproces. Als je eenmaal naakt bent in alle betekenissen van het woord, kan je niets meer verbergen.

Leuk weetje! Wist je dat er gezegd wordt dat er in Finland meer belangrijke beslissingen worden genomen in de sauna dan in vergaderingen?

 

8. Mannen en vrouwen vaak apart

In Finland is het gewoon dat wanneer je in een groep de sauna bezoekt, mannen en vrouwen apart gaan. Daarentegen gaan families altijd samen. Als je de sauna een keer gaat bezoeken in een gemengde groep, vraag dan gewoon wat de bedoeling is. Dat vinden Finnen helemaal niet erg. Het is helemaal prima om te vragen aan mensen wie met wie de sauna bezoeken.

 

9. Niet alleen goed hydrateren

In de sauna zweet je enorm. Daarom moet je altijd genoeg drinken. Water is het beste voor je. De Finnen genieten echter het meest van bier en cider. Daarnaast is het bakken van worstjes over een open vuur of in aluminiumfolie een ander belangrijk onderdeel van de sauna ervaring. Je krijgt het misschien ondertussen wel door: een bezoek aan de sauna is zo veel meer in Finland.

 

10. Er zijn niet echt regels

Wist je dat er eigenlijk helemaal geen echte regels zijn wat een bezoek aan de sauna betreft? De manier waarop jij je hoort te gedragen is volledig afhankelijk van de gelegenheid. Het belangrijkste is dat het tijd is om te ontspannen, sociaal te zijn, gezellig een drankje te doen en genieten van de zalige “post-sauna”. Dat heerlijke gevoel dat je gereinigd bent zowel lichamelijk als geestelijk.

 

Finse saunarituelen