In een resort vind je talloze sauna’s en vormen van massage. Dat is ook logisch als jij je beseft dat over de hele wereld het geven van massages wordt beoefent. In Nederland hebben we toegang tot vrijwel alle massagevormen. Hier vind je het complete overzicht.

Zoveel mensen, zoveel verschillende massagevormen. In ons land zijn we vooral bekend met de klassieke of westerse vormen van massage. Deze worden vaak gegeven met de bedoeling om te ontspannen. Om een relaxerend gevoel te stimuleren worden er oliën gebruikt op de blote huid.

 

Talloze massagevormen

Er zijn echter ontzettend veel vormen van massage. Het aanbod van wellness-resorts blijft maar groeien. We komen daardoor met veel meer vormen in aanraking dan alleen de klassieke of westerse massages. Het is erg interessant om andere massages te proberen. Je wil echter niet onverwachts verrast worden. Daarom vind je hier het complete overzicht van de talloze (voor ons nieuwe) massagevormen op alfabetische volgorde.

 

massagevormen

 

Acupressuur massage

Deze massagevorm komt uit de traditionele Chinese geneeswijze. Daar wordt door middel van acupunctuur drukmassage uitgeoefend op specifieke energie punten van ons lichaam. Die punten worden meridiaan punten genoemd. Door de druk worden deze energiepunten geactiveerd. Men gelooft dat daardoor het zelf-genezend vermogen van het lichaam wordt bevorderd. Daarnaast zou de energie algemeen toenemen én eventuele blokkades verdwijnen.

 

Anma massage

Anma is tevens een massagevorm die zijn oorsprong vindt in China. Het verschil tussen deze massagevorm en acupunctuur is dat bij anma geen naalden wordt gebruikt, maar handen. Door middel van drukken en wrijven wordt er een vergelijkbare reactie opgeroepen als acupunctuur.

 

massagevormen
Ayurvedische massage

 

Ayurvedische massage

Deze massagevorm is gebaseerd op principes van Ayurveda. Dat is een leer die draait om het idee dat alles verbonden is. Het is namelijk een holistische gezondheidsleer. Bij Ayurveda gelooft men dat de energie van het lichaam, de geest en de kosmos met elkaar verbonden zijn.

Deze massage volgens de principes Ayurveda is een massage van het gehele lichaam. Vaak wordt de massage gecombineerd met verwarmde kruidenoliën. Deze massagevorm stimuleert het immuunsysteem. Bovendien bestrijdt het vermoeidheid en spanning. Tot slot geeft het een boost aan het zelf-genezende vermogen van het lichaam.

 

Bindweefselmassage

Er zijn twee soorten bindweefsel massage: reflexzonemassage en cosmetische bindweefselmassage. Bij reflexzonemassage wordt de massage gericht op de gelijknamige reflexzones. Deze zones staan zogezegd in contact met dieper gelegen organen. Het masseren van de zenuwgebieden kunnen prikkels veroorzaken in de organen. Vervolgens kunnen die prikkels weer blokkades opheffen of andere problemen opsporen.

Bij cosmetische bindweefselmassage staat een ander aspect centraal. Bij die massagevorm draait het om de stimulering van cel vernieuwing. Door middel van cel vernieuwing kan je een betere doorbloeding krijgen en kunnen afvalstoffen beter afgevoerd worden door je lichaam.

 

massagevormen
Hot Stone massage

 

Hot Stone massage

Een Hot Stone massage lijkt misschien nog wel het meest op een klassieke massage zoals velen van ons die kennen. Vaak wordt deze massage geven met olie en vooral de huid en de spieren worden gemasseerd. Het grootste verschil: er wordt tevens gebruik gemaakt van hete stenen. De warme stenen zorgen voor een verbetering van de circulatie van zowel het bloed als de vocht bij de lymfeklieren. Bovendien werkt een Hot Stone massage ontspannend.

 

Indiase hoofdmassage

Deze massagevorm onderscheidt zich omdat het alleen plaats vindt op je hoofd. In India is het gebruikelijk om na elke knipbeurt zo’n hoofdmassage te krijgen. De masseur kneedt, klopt, bedrukt en masseert het hele hoofd. Daarnaast worden ook de nek, schouders en armen meegenomen in de massage. De achterliggende gedachte van deze massage is dat het hoofd het belangrijkste energiecentrum is van je lichaam. Met behulp van de hoofdmassage kan je stress verminderen, slaap je beter en kan het zelfs de conditie van je haar en huid verbeteren.

 

massagevormen
Indiase Hoofdmassage

 

Integratieve massage

Net als de Ayurvedische massage is de integratieve massage gebaseerd op het holistische principe. Er wordt aandacht besteed aan jou als mens, niet alleen de plek waar je pijn hebt. Integratieve massage combineert drie massagetechnieken: intuïtieve, dynamische en polariteitsmassage.

Deze drie technieken staan voor verschillende bewegingen om de huid stimuleren. Zo staat intuïtieve massage voor strijkende en diep knedende bewegingen. Dynamische massage maakt gebruik van wiegende, rollende en schuddende handelingen. Tot slot polariteitsmassage. Deze massage heeft te maken met de plaatsing van de handen van de masseur in verhouding tot de energiebanen van het lichaam.

 

Kum Nye massage

De mensen uit Tibet hebben net als de Chinezen hun eigen massages. Deze massagevorm, Kum Nye, is een onderdeel van traditionele Tibetaanse geneeskunde. Het bestaat uit ademhalingsoefeningen, bewegingsoefeningen en de massage zelf. Kum Nye wordt op verschillende manieren gegeven. Dit komt omdat er op diverse manieren gemasseerd kan worden. Het doel van Kum Nye is om zowel mentaal als fysieke het lichaam te ontspannen en genezen.

 

massagevormen
Lomi Lomi massage

 

Lomi Lomi massage

Een andere vorm van massage waarbij het holistische principe centraal staat, is het Hawaïaanse Lomi Lomi. Daarbij worden lange, vloeiende bewegingen gebruikt. Deze massage wordt ritmisch uitgevoerd door handen en onderarmen. Het doel van deze massagevorm is om blokkades op te heffen in de energiestromen van het lichaam. Op die manier zal de levenskracht en gezondheid bevorderd worden.

 

Metamorfose massage

Een metamorfose massage is een zachte massage waarbij de focus ligt op de reflexzones van de wervelkolom. Deze zijn te vinden op onze handen, voeten en ons hoofd. De massage is gebaseerd op het idee dat deze reflexzones overeenkomen met de tijd voordat we geboren zijn. Door deze zones te stimuleren, kunnen blokkades opgeheven worden. Zo kan de levensenergie hersteld worden.

 

massagevormen
Reflexologie

 

Reflexologie

Deze massagevorm vindt zijn oorsprong in China. Daar wordt reflexologie gebruikt voor de voet. Het achterliggende idee is dat de voetzool in contact staat met de rest van ons lichaam door middel van energiebanen. De onderkant van de voet is volgens dit principe te verdelen in tien zones. Die zones worden gemasseerd en roepen vervolgens een reflex op in een daaraan verbonden orgaan of klier. Deze massagevorm lijkt op metamorfose massage.

 

Reiki massage

Er is discussie of Reiki wel een massage te noemen is. Reiki is namelijk veel meer: het is een (alternatieve) vorm van therapie. Deze therapie vindt zijn oorsprong in de Japanse geneeswijze. Reiki baseert zich op het idee dat er universele levensenergie aanwezig is in ons lichaam. Door middel van handoplegging kan de reikimeester energie doorgeven en de energie van de patiënt weer in balans te brengen.

 

massagevormen
Reiki

 

Shiatsu massage

Deze vorm van massage is gestart in China, maar is in Japan verder ontwikkeld. Shiatsu massage richt zich tevens op energiebanen in het lichaam. Deze worden meridianen genoemd. Met behulp van vingers en duimen wordt er druk uitgeoefend op deze energiepunten. Hierdoor lijkt het op acupunctuur.

 

Tantrische massage

Tantrische massage staat ook wel bekend als erotische massage of ‘Tantra massage’. Deze vorm van masseren is gericht op de mannelijke of vrouwelijk energiestromen in het lichaam. Bij deze massage spelen de erogene zones een belangrijke rol. De bedoeling van een tantrische massage is om de algehele opwinding te bevorderen voor/tijdens de seks of om energie op te wekken en te verspreiden.

 

massagevormen
Thaise massage

 

Thaise massages

Er zijn twee varianten Thaise massagevormen die bekend zijn. Beide vormen maken gebruik van diverse traditionele Aziatische therapieën zoals yoga en acupunctuur. De Noord-Thais variant heet Nuad Bo Narn en de stevige Zuid-Thaise variant draagt de naam Wat Pho.

 

Trigger Point massage

Als je last hebt van verkrampingen, dan is trigger point massage iets voor jou. Deze massagevorm draait om het oplossen van knelpunten en verkrampingen in spieren. Die knelpunten worden ‘trigger points’ of spierknopen genoemd.

Verkrampingen en knelpunten kunnen in het lichaam veel klachten veroorzaken. Trigger point massage behandelt die plekken door te kneden, druk uit te oefenen of andere hulpmiddelen in te zetten. De behandeling is vaak afhankelijk van de klachten.

 

massagevormen
Trigger Point massage

 

Tui Na massage

Tui Na is een ander voorbeeld van massagevormen die hun oorsprong vinden in de Traditionele Chinese geneeswijze. Bij deze massage worden verschillende massagetechnieken ingezet op de huid. Die technieken combineren masseurs vaak met manipulatieve technieken voor verschillende ledematen. Het duwen, grijpen, knijpen en rekken van de spieren zijn voorbeelden van dat soort technieken.

 

Zwangerschapsmassage

Wist je dat massage een geweldige manier om jezelf op de bevalling voor te bereiden? Bovendien kan het helpen om je meer op je gemak te voelen tijdens de zwangerschap. Regelmatige massage ondergaan heeft namelijk een positieve werking op je lichaam. Daarnaast vermindert het ook nog eens het stresshormonen. Als je meer ontspannen bent, kunnen er minder complicaties voorkomen tijdens de bevalling. Een win-win situatie!

 

massagevormen
Zweedse massage

 

Zweedse massage

Het overzicht van massagevormen sluiten we af met de Zweedse massage. Bij deze vorm worden drie massagetechnieken ingezet. De masseur zal tijdens de massage de huid strijken. Daarna de spieren en het bindweefsel kneden en tot slot het spierweefsel kloppen.

Deze technieken worden soms gecombineerd met andere technieken. Zo kan het voorkomen dat er druk-wrijf technieken worden gebruikt. Dit kan gecombineerd worden met trillen. Het doel van de Zweedse massage is om pijn te verminderen. Bovendien zullen de gewrichten minder stijf aanvoelen en helpt het letsel te herstellen.