Tegenwoordig kan je overal genieten van een weldadige hammam-ervaring. Zelfs in ons land heeft de hammam een belangrijk plekje in de samenleving veroverd. Lees hier alles over het nuttige en aangename van dit oosterse bad ritueel.

De naam ‘hammam’ is afgeleid van het Arabische woord ‘hamma’, wat ‘heetwaterbron’ betekent. De hammam werd vooral in de Balkanladen, Turkije en Spanje een belangrijk ritueel. Dit oosterse bad ritueel vervulde diverse functies, waaronder lichamelijk en geestelijke reinheid. Daarnaast kreeg het ook langzaam maar zeker een sociaal-maatschappelijke functie.

 

Hammam, een aangenaam en nuttig oud ritueel

De eerste die dit oude ritueel van de hammam toepasten, kwamen uit Centraal-Azië. De mensen hadden daar eeuwen geleden al de gewoonte om een soort zweetbaden te nemen in zweethutten zodat ze het lichaam konden reinigen. De hutten waren goed afgesloten en binnen werd een groot vuur gestookt. De hitte zorgde er uiteindelijk voor dat de mensen in de hut gingen zweten, vandaar de term ‘zweethutten’.

 

Hammam

 

Combineren tradities – verdere ontwikkeling van de hammam

De hammam zoals wij die kennen, ziet er tegenwoordig heel anders uit. Dit komt omdat het huidige oosterse bad ritueel eigenlijk een combinatie is van tradities. Er zijn door contact met andere volkeren veranderingen gemaakt aan de oude gewoontes.

Zoals je wellicht wel weet, hadden de Grieken en de Romeinen tevens hun eigen rituelen rondom het bad. Toen het Romeinse Rijk zich uitbreidde, ontmoetten de verschillende bad rituelen elkaar. Tijd voor een combinatie van tradities. De eeuwenoude zweetbaden uit Centraal-Azië en de Griekse/Romeinse baden vormden samen de basis voor wat wij nu ‘hammam’ noemen.

 

Veranderingen door de jaren heen

Niet alleen de vorm van het ritueel is veranderd, ook de regeltjes die ermee gepaard gaan. In eerste instantie mochten namelijk alleen mannen naar de hammam. De profeet Mohammed kwam er echter achter dat het warme water de vruchtbaarheid van vrouwen bevorderde. Sindsdien kregen vrouwen ook toegang tot dit bijzondere bad ritueel.

Een extra bijkomstigheid: de wekelijkse bezoekjes aan de hammam haalden veel vrouwen uit hun sociaal isolement. Het was dus niet alleen goed voor hun lichaam, ook de geest van veel vrouwen kon zich verder ontwikkelen dankzij het bad ritueel.

 

Hammam

 

De functie – hetzelfde in het Westen

De functie van dit bijzondere oosterse bad is door de jaren heen nauwelijks veranderd. Het is nu namelijk ook nog steeds een plek om je lichaam en geest te reinigen en lekker te ontspannen. Een bezoek aan de hammam biedt namelijk de ideale gelegenheid voor zelfreflectie. Zo kan je even kritisch naar jezelf kijken – zowel fysiek als mentaal – en kan je jezelf helen.

Bovendien is het sociale aspect tevens niet verloren gegaan. Het is tegenwoordig erg populair om samen met vrienden of vriendinnen een middagje naar de hamman te gaan. Dit oosterse bad ritueel heeft duidelijk een plekje veroverd in onze huidige maatschappij en de populariteit zal waarschijnlijk in de toekomst zelfs toenemen. Het is nu al niet meer weg te denken uit de velen wellnessresorts.