Naakt in de sauna, of toch liever met badkleding aan? Badkledingdagen zijn steeds populairder, terwijl de sauna van oorsprong bedoeld is om naakt te gebruiken. Sommige wellnessresorts organiseren al jaren badkledingdagen. Als saunabezoeker kan jij je dan afvragen, wat is eigenlijk het voor- of nadeel van die dagen. Wij hebben alles voor jou op een rijtje gezet!

Steeds meer mensen ontdekken hoe ontspannen een bezoek aan de sauna kan zijn. Hieronder vallen ook mensen die liever niet naakt rond paraderen. Voor die mensen is er tegenwoordig een perfecte oplossing: de badkledingdagen. Dit fenomeen is nog niet zo heel oud. Daarom vind je hier alle voor- en nadelen op een rij wat deze dagen betreft.

 

 

Het idee

Er kwam in eerste instantie veel kritiek op de allereerste badkledingdagen. Er bestond geen indicatie die kon aantonen dat het aan zou slaan of niet, daarom werden de eerste badkledingdagen georganiseerd op dinsdag, de minst drukke dag. Mocht het niet aanslaan, zou de ‘schade’ namelijk beperkt blijven.

 

Badkledingdagen, een daverend succes

Het tegendeel van de vermoedens werd waar: badkledingdagen werden een enorm succes. Inmiddels is het al een tijdlang iedere dinsdag badkledingdag bij de Zwaluwhoeve en hebben veel andere wellnessresorts inmiddels ook badkledingdagen geïntroduceerd, Elysium of de Veluwse Bron bijvoorbeeld.

 

Nadeel: minder hygiënisch

Badkledingdagen bestaan echter niet zonder nadelen. Zo heeft de Nederlandse Sauna Vereniging altijd gezegd dat badkledingdagen onhygiënisch zouden zijn, maar er is nog nooit aangetoond dat het gebruik van de sauna met badkleding daadwerkelijk minder hygiënisch is.

Toch zijn er een hoop saunabezoekers die deze mening delen. Zo hebben diverse lezers van ons aangegeven niets ‘smeriger’ te vinden dan een bezoek aan de sauna in badkleding. Aangezien deze mening nog niet ondersteund is door bewijs, zal het tot die tijd een breed gedeelde mening blijven.

 

badkledingdagen

 

Voordeel: meer mensen op hun gemak

Steeds meer mensen ontdekken hoe ontspannen een saunabezoek is. Hieronder zijn ook mensen die niet naakt willen zijn uit (geloofs)overtuiging. Voor hen zijn badkledingdagen een uitkomst. Dit geldt bovendien voor mensen die zich niet prettig voelen als ze naakt zijn. Door badkleding aan te houden, voel deze bezoekers zich beter op hun gemak. Zij houden liever hun naakte lichaam privé.

 

Nadeel: gebonden aan specifieke dagen

Als je liever gebruikt maakt van de badkledingdagen in de sauna, dan ben je gebonden aan specifieke dagen en momenten. Zo zijn er wellnessresorts die de dinsdag hiervoor reserveren, maar er zijn ook resorts die alleen een avondje vrijhouden voor de badkledingdagen. Dat is altijd wel jammer: je dagje sauna inplannen kan hierdoor lastig worden.

 

 

badkledingdagen

 

Voordeel: wennen aan de sauna

Het grootste voordeel aan badkledingdagen is het feit dat je even kan wennen. Stel je bent nog nooit naar de sauna geweest en het idee van naakt rondlopen met vreemden staat je tegen. Dan is het erg prettig om op een badkledingdag te gaan. Hierdoor kan je wennen aan de sauna en alle gebruiken.

Bovendien zie je dan dat er mensen rondlopen in allerlei soorten en maten. Dik, dun, oud, jong – het maakt allemaal niet uit. Een badkledingdag kan de drempel voor jou verlagen waardoor je toch een keer zo’n ontspannen dagje gaat inplannen.

 

Alles afhankelijk van jou

Zoals je misschien wel gemerkt hebt zijn alle voor- en nadelen erg persoonsgeboden. Alles is namelijk afhankelijk van jou. Voel jij je prettiger op een badkledingdag, dan is het helemaal top. Vind jij het idee van naar de sauna gaan in badkleding erg vies, dan ben je niet de enige.

Een bezoek aan de sauna is een persoonlijke ervaring. Het is de bedoeling dat jij het uiterste haalt uit die bijzondere ervaring. Daarom zijn alle voor- en nadelen bijna eerder breed gedeelde meningen dan echt harde feiten. Ons advies: doe waar jij je prettig bij voelt.

 

badkledingdagen